Logo Jeroen1 Logo Jeroen2

Rijopleiding Autorijbewijs 16/17 jaar

Vanaf 1 november 2011 mag je rijles nemen als je 16 1/2 jaar bent. Het experiment 2toDrive werd op 1 november 2011 ingevoerd.

Het is een experiment van 6 jaar waarbij jongeren op hun 16e mogen starten met rijlessen op hun 17e hun rijbewijs kunnen halen om daarna tot hun 18e verjaardag onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen. In het buitenland is gebleken dat de aanwezigheid van een volwassene een matigende en beschermende invloed heeft op de jongere.

Het achterliggende doel van het experiment is, dat dit kan leiden tot minder verkeersdoden per jaar, waardoor de verkeersveiligheid dus toeneemt.

2todrive

Hoe werkt het?

Als je 16 jaar bent mag je theorie-examen doen, het certificaat is 1,5 jaar geldig.

Zodra je 16,5 jaar bent, mag je starten met het volgen van rijlessen en mag je op je 17e rijexamen doen.

Nadat het rijbewijs behaald is mag je tot 18 jaar alleen rijden onder begeleiding van een ervaren coach. Je doet rijervaring op en verkleint je kans op ongelukken. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig de weg op.

Let op: als je op 31 oktober 2011 al 17 jaar bent, mag je wel beginnen met rijlessen, maar kom je niet in aanmerking voor het experiment 2toDrive, wat betekent dat je nog geen examen mag doen als je 17 bent en niet met een coach mag rijden tot je 18 bent. Je mag dan pas examen doen als je 18 bent.

De coach

De coach helpt en adviseert de jongere tijdens het rijden, deelt met hem zijn ervaringen in het verkeer, leert de jongere vooruit te kijken, helpt hem om situaties in te schatten en fungeert als aanspreekpunt.

De coach geeft dus geen rijles en verricht zelf geen bestuurdershandelingen. De coach is minimaal 27 jaar en is minimaal 5 jaar in het bezit van het rijbewijs, de coach bekritiseert niet, mag niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen, heeft geen alcoholslot op zijn auto, heeft in de afgelopen 4 jaar geen educatieve maatregel door het CBR opgelegd gekregen en de coach is in de afgelopen 4 jaar niet strafrechtelijk veroordeeld voor een ernstige verkeersovertreding.

Rijinstructeurs mogen ook als coach optreden. Voor rijinstructeurs geldt er geen leeftijdseis en vervalt de eis van minimaal 5 jaar in het bezit van een rijbewijs. Wel dienen zij in het bezit te zijn van een WRM certificaat.

Hoe meld je je aan?

De jongere die op 31 oktober 2011 al 17 jaar is geworden kan zich helaas niet aanmelden voor 2toDrive. Je mag wel rijlessen gaan volgen en op je 18e rijexamen doen, maar je komt niet in aanmerking voor het experiment 2toDrive. Je kunt je nu alvast aanmelden voor rijlessen in november via ons contactformulier op deze website.

Als je 16 1/2 jaar bent oftewel nog geen 17 op 31 oktober 2011, kun je je officieel aanmelden voor het experiment 2toDrive door een aanvraagformulier te downloaden via deze website. Je kunt op dit formulier aangeven wie je coaches zullen zijn. Je kunt minimaal 1 coach en maximaal 5 coaches doorgeven. Op het aanvraagformulier geeft de coach toestemming door middel van zijn handtekening. Het formulier wordt opgestuurd naar het RDW. Na goedkeuring wordt de begeleiderspas opgestuurd.

Je kunt alvast beginnen met het volgen van rijlessen. Vanaf je 17e mag je het rijexamen afleggen. Als je geslaagd bent, dien je je rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. Je rijbewijs wordt alleen afgegeven als je begeleiderspas is goedgekeurd door het RDW. Nadat je je rijbewijs hebt opgehaald mag je samen met je coach auto rijden tot je 18e verjaardag. Daarna mag je zelfstandig de weg op! Meld je alvast aan voor je rijlessen in november via het contactformulier op deze website.

Wat je verder moet weten

Als je zonder coach wordt aangehouden, raak je direct je rijbewijs kwijt en moet je opnieuw theorie- en praktijkexamen afleggen als je 18 bent. Je bent zelf verantwoordelijk voor een overtreding die je begaat of voor een ongeluk door jou veroorzaakt.

De boetes voor verkeersovertredingen krijg je zelf.

Vanaf de datum dat je je rijbewijs hebt gehaald, ben je 6 jaar lang beginnend bestuurder. In die periode kun je strafpunten krijgen voor verkeersovertredingen en geldt de lagere alcohollimiet van 0,2 promille.

Het rijbewijs dat je als 17 jarige haalt voor het experiment 2toDrive is niet geldig in het buitenland.

Met het rijbewijs dat je haalt met het experiment 2toDrive mag je ook brommer rijden zonder de begeleiding van een coach.

Bronnen

De tekst van deze pagina is samengesteld uit alle informatie die te vinden is op de officiële website van 2toDrive: www.2todrive.nl. Kijk voor alle actuele informatie regelmatig op deze website.

De volledige tekst van een officieel document zoals deze op de site van de rijksoverheid te vinden is, vind je hier.